Obžalovaný Daniel M. poprel svoju účasť na vražde Karcela

12.11.2008 Prešov

Prešov 12. novembra (TASR) – V súvislosti s vraždou podnikateľa Mariána Karcela dnes pred senátom Okresného súdu v Prešove vypovedal Daniel M. , ktorý spolu s Jozefom M. čelí obvineniu z tohto trestného činu. ...
Obžalovaný Daniel M. , ktorý bol od roku 1997 právnym zástupcom Mikuláša Č. , na začiatku dnešného pojednávania uviedol, že sa skutku, z ktorého je obvinený, nedopustil. Zavraždeného poznal od roku 1998, kedy došlo k podvodu s naftou v Dubovej. Vtedy zastupoval jedného klienta a ten mal byť údajne \"bielym koňom\" v tejto kauze. Na žiadosť Karcela mu sprostredkoval stretnutie s týmto klientom a osobne sa na ňom zúčastnil. Neskôr sa obžalovaný Daniel M. so zavraždeným stretol počas pojednávania s Mikulášom Č, kde Karcel vystupoval ako svedok.
So Slavomírom S. , ktorý bude svedčiť v tomto procese, sa obvinený advokát poznal už skôr, lebo ho zastupoval v inej trestnej veci. Ďalší svedok Michal M. ho po spáchaní trestného činu a následnom zaistení telefonicky požiadal, aby ho zastupoval. Daniel M. sa po piatich hodinách dostavil k vyšetrovaciemu úkonu, kde mu vtedy jeho klient oznámil, že bol navádzaný, aby proti nemu vypovedal. Po nejakom čase ho spolu s ďalším advokátom navštívili a po prebratí predmetnej veci napísal Michal M. dobrovoľne čestné prehlásenie. Jeho konkrétne znenie však dnes Daniel M. pred súdom neuviedol, iba doplnil, že sa nachádza v súdnom spise.
Ďalšie čestné prehlásenie v súvislosti s údajným nátlakom polície, aby vypovedal proti Danielovi M. , urobil dnes už nebohý Matej Zachar, ktorý rovnako figuroval vo vyšetrovaní vraždy podnikateľa Karcela. Tento dokument napísali u Jozefa M. , pretože advokát chcel, aby pri jeho spísaní bola nestranná osoba, čo sa zhoduje s utorkovou výpoveďou spoluobžalovaného Jozefa M.. Rovnako potvrdil aj vyjadrenia tohto spoluobžalovaného, že spolu chodili za Mikulášom Č. na návštevy do Leopoldova, ktoré sa konali za prísnych bezpečnostných opatrení. Priznal, že niekoľkokrát s nimi cestoval aj Michal M..
Počas dnešnej výpovede Daniel M. upozorňoval na kriminálnu minulosť svedkov, ktorí majú v tejto kauze voči nemu vypovedať. Na záver kategoricky poprel účasť na tomto trestnom čine a vyhlásil, \"tvrdenia Michala M. voči mojej osobe sú absolútne nepravdivé, čo vyplýva aj z rozporov v jeho výpovediach. Od Mikuláša Č. som žiadne inštrukcie ohľadom Karcela nedostal\". S vykonávateľom vraždy Branislavom A. sa obžalovaný advokát vraj stretol až v roku 2002, keď ho právni zástupcovia požiadali, aby sa podieľal na jeho obhajobe. S čím Daniel M. súhlasil, odmietol sa však zúčastňovať na pojednávaniach, nakoľko bol zaneprázdnený inými prípadmi.
Výpoveď svojho bývalého obhajcu ohľadom prísnych bezpečnostných opatrení počas rozhovorov v Leopoldove potvrdil aj Mikuláš Č.. Príkaz na vraždu vraj nemohol vydať, pretože návštevy sa odohrávali v presklenej miestnosti a boli monitorované kamerou. Pred stretnutím sa dokonca musel Mikuláš Č. vyzliecť donaha a boli prehliadnuté aj jeho písomnosti. \"Viem, že po odsúdení za vydieranie som považovaný za zločinca, lebo tak rozhodol súd. Tento 8,5-ročný trest som si do posledného dňa aj odsedel, ale pán Daniel M. zločincom nie je a ja som sa s ním nepodieľal na páchaní trestnej činnosti, \" dodal Mikuláš Č..
Po ukončení výsluchu požiadali obžalovaní Daniel M. a Jozef M. , aby sa na hlavnom pojednávaní mohli zúčastňovať len v dňoch, keď bude prebiehať dokazovanie v prípade vraždy Karcela. Súhlasili, aby sa v ostaných dňoch konalo v ich neprítomnosti.
Potom pokračovalo hlavné pojednávanie vypočutím poškodených v prípade ostatných šiestich vrážd. Na otázky prokurátorov o skutočnostiach v súvislosti s ďalšími bodmi obžaloby odpovedali blízki príbuzní zavraždených. Vo štvrtok pokračuje hlavné pojednávanie svedeckými výpoveďami ďalších poškodených.
 

Vyberte región